خازن یک قطعه برقی است که انرژی الکتریکی را در خود ذخیره می کند و از ۲ صفحه، فیلم یا لایه رسانا تشکیل شده که توسط ماده ای عایق از هم جدا می شوند و با اتصال به منبع تغذیه، شروع به شارژ شدن می کند. یکی از این صفحه یا پایه های رسانا شارژ منفی و دیگری شارژ مثبت دریافت می‌کند.

انواع خازن

در ادامه به معرفی مهم ترین انواع خازن های موجود در بازار می پردازیم که پرکاربرد هستند و در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند.

خازن های صفحه سرامیکی یا عدسی

در این خازن ها از سرامیک به عنوان عایق برقی استفاده می شود. خازن سرامیکی با دو پایه فلزی که از پایین آن بیرون زده و فرم عدسی شکل، تولید می شوند. خازن سرامیکی قطبیت ندارد و با هر طرف می تواند روی مدار چاپی قرار گرفته و لحیم کاری شود. در این نوع خازن ها می توان از مقدار ذخیره سازی بالایی در ابعاد کوچک بهره برد، چون ماده عایق سرامیکی از خاصیت عدم رسانایی و ثبات بالایی برخوردار است. مقدار ذخیره سازی این خازن ها بین ۱ تا ۲ میکرو فاراد تا چند پیکوفاراد است ولی نرخ ولتاژ نسبتاً پایینی دارند.

کد ۳ عددی چاپ شده روی بدنه خازن برای شناسایی مقدار خازن به پیکوفاراد است و کدهای حرفی برای نشان دادن مقدار توان مقابله خازن هستند، مانند M= 20%- K= 10%- J= 5%. برای مثال خازن سرامیکی بالا با علائم ۱۵۴ نشان‌دهنده ظرفیت ۱۵.۴ پیکوفاراد یا nF۱۵۰ است.

خازن الکترولیتی

این خازن ها معمولا برای مواقعی که حجم بالای ذخیره سازی لازم باشد استفاده می شوند. خازن های الکترولیتی معمولاً برای کاهش نوسان ولتاژ، عملیات‌های کوپلینگ و دی کوپلینگ کاربرد دارند. خازن الکترولیتی از ۲ فیلم نازک آلومینیومی و لایه اکسیدی به عنوان عایق ساخته شده اند. این خازن ها قطب دار هستند و در صورت اتصال اشتباه، امکان آسیب دیدگی یا ترکیدگی را دارند. خازن الکترولیتی توان تحمل گسترده داشته ولی در فرکانس های بالا عملکرد مناسبی ندارد.

خازن تانتالیوم

از این‌ نوع خازن در توان تحمل معمول و متوسط استفاده می شود. خازن تاتتالیوم وقتی که اندازه فیزیکی و عملکرد مهم باشد، بهترین انتخاب است، اما توان کارکرد در ولتاژ و ظرفیت جریان بالا را ندارد. خازن های تانتالیوم قطب دار بوده و در شرایط تحت فشار امکان ترکیدگی دارند. این خازن برای استفاده به صورت بایاس معکوس، توان تحمل پایینی دارد.

ال سی دی رنگی (TFT LCD) چیست ؟
خواندن این مقاله

علامت های روی خازن های تانتالیوم متصل به سطح مدار (surface mount) معمولا ۳ عددی هستند که عدد آخر ضریب تصاعد بوده و عدد اول و دوم اعداد اصلی اند. واحد اندازه ظرفیت شان پیکوفاراد است، پس خازن تانتالیومی که در شکل می بینید «۱۰ به توان ۶× ۴۷ pF» است.

علامت های روی خازن تانتالیومی می توانند مانند تصویر زیر، به صورت مستقیم نیز نشان داده شود.

خازن های میکا نقره ای

کاربرد این نمونه از خازن ها در بسیاری از مدارهای فرکانس رادیویی مانند اوسیلاتور (نوسان ساز) و دستگاه های فیلتر کننده امواج می باشد. خازن میکا نقره‌ای توان عملکرد بسیار بالایی داشته و با توان تحمل بالا، دمای کارکرد بسیار پایین نیز دارد. این خازن از الکترودهای نقره‌ای که مستقیماً به میکا چسبانده شده، تشکیل شده است. چند لایه بودن میکا باعث ایجاد سطح مناسبی از مقاومت شده و این خاصیت از سطحی که الکترودهای نقره آن را پوشانده اند، به وجود می آید.

خازن های فیلم دار

در این خازن ها لایه نازکی از پلاستیک به عنوان ماده عایق استفاده شده است. از خازن های فیلم دار به عنوان خازن های کم هزینه، کم مغناطیس و پایدار یاد می شود و در بسیاری از مدار مورد استفاده قرار می گیرند. خازن های فیلم دار قطبیت ندارند و برای استفاده سیگنال AC مناسب هستند. علاوه بر این ویژگی ها، خازن های فیلم دار دقت بالایی در ظرفیت نگهدارندگی خود دارند و بیشتر از دیگر خازن ها این ظرفیت را حفظ می کنند.

خازن های متغیر

ظرفیت نگهدارندگی این خازن ها را بسته به نیاز می توان در بازه مشخصی تغییر داد. خازن های متغیر نیز از ۲ صفحه فلزی رسانا ساخته شده اند که میان این صفحات یکی ثابت و دیگری متحرک است. ظرفیت نگهدارندگی آنها بین ۱۰ تا ۵۰۰ پیکوفاراد متغیر است. از این خازن های متغیر استفاده های بسیاری می شود که می توان مدار های LC تنظیم در گیرنده های رادیویی و تطبیق دهنده امواج در آنتن ها را نام برد. ۲ نوع خازن متغیر وجود دارد که یکی خازن تیونینگ و دیگری خازن تریمر است.

چهارچوب این خازن ها طوری طراحی شده است که برای استفاده از میکا به عنوان قسمت متحرک و استقرار دیگر صفحات ثابت، مناسب باشد. با کمک میله چرخنده میتوان صفحه را چرخاند، در حالیکه قسمت ثابت بی‌حرکت باقی بماند. وقتی که صفحه چرخنده به قسمت صحفه ثابت برسد، خازن در حداکثر ظرفیت نگهدارندگی خود قرار می گیرد و در بقیه حالت ها ظرفیت کمتر از ظرفیت حداکثر خازن متغیر خواهد بود.

تست تریستور
خواندن این مقاله

این خازن ها ۳ پایه دارند که یکی به قسمت ثابت و دیگری به قسمت مسئول چرخش که چرخنده نام دارد متصل است. پایه سوم استفاده معمول مانند دیگر خازن ها دارد.

البته می توان خازن ها را بر اساس یک دسته بندی جدگانه، به ۲ بخش خازن های AC و خازن های DC هم تقسیم بندی کرد.

خازن های AC

خازن های AC همان طور که از نام شان مشخص است، با ولتاژ AC برق کار می کنند. می توانید انواع خازن های AC را در فروشگاه هادی بان الکترونیک از طریق لینک زیر مشاهده نمایید.

📣حتما ببینید : خرید خازن AC

خازن های DC

خازن های DC همان طور که از نام شان مشخص است، با ولتاژ DC برق کار می کنند. می توانید انواع خازن های DC را در فروشگاه هادی بان الکترونیک از طریق لینک زیر مشاهده نمایید.

📣حتما ببینید : خرید خازن DC

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *