بی جایانت بالیگا (متولد ۲۸ آوریل ۱۹۴۸ در چنای) یک مهندس برق اهل کشور هند است که بیشتر به خاطر کار بر روی دستگاه های نیمه هادی قدرت و به ویژه اختراع IGBT مشهور است.

به گفته دکتر B. Jayant Baliga دستگاه های نیمه هادی قدرت به عنوان یک جزء کلیدی در تمام سیستم های الکترونیکی قدرت شناخته شده می باشند. تخمین زده می شود که حداقل ۵۰ درصد از برق مورد استفاده در جهان توسط دستگاه های قدرت کنترل می شود.

با استفاده گسترده از تجهیزات الکترونیکی در بخشهای مصرف کننده، صنعتی، پزشکی و حمل و نقل  می توان متوجه تأثیر عمده دستگاههای قدرت در اقتصاد شد؛ زیرا هزینه و کارایی سیستمها را تعیین می کنند. پس از جایگزینی اولیه لوله های خلا توسط دستگاههای حالت جامد در دهه ۱۹۵۰، قدرت نیمه هادی دستگاه ها با سیلیکون به عنوان ماده پایه نقش غالبی پیدا کردند. از این پیشرفت ها بعنوان انقلاب الکترونیکی دوم یاد می شود.

شغل مخترع IGBT ها چه بوده است ؟

بالیگا در جالاهالی یک دهکده کوچک در نزدیکی بنگلور در کشور هند بزرگ شد. پدر وی یکی از اولین مهندسان برق هند در روزهای قبل از استقلال بود. وی رئیس موسس شعبه هند از موسسه مهندسان رادیو بود که بعداً به IEEE هند تبدیل شد. پدر بالیگا نقش اساسی در تأسیس صنایع تلویزیونی و الکترونیکی هند داشت.

جیانت در سال ۱۹۶۹ مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق از انستیتوی فناوری هند گرفت. سپس موفق شد تا مدارک کارشناسی ارشد (۱۹۷۱) و دکترای خود را (۱۹۷۴) در رشته مهندسی برق از انستیتوی پلی تکنیک رنسلر دریافت کند.

وی ۱۵ سال در مرکز تحقیق و توسعه جنرال الکتریک در شنکتادی در ایالت نیویورک کار کرد. سپس در سال ۱۹۸۸ به عنوان استاد کامل به دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی پیوست. وی در سال ۱۹۹۷ به استاد برجسته دانشگاه ارتقا یافت. اختراع وی ترانزیستور دو قطبی با گِیت عایق شده (IGBT) است. این امر باعث صرفه جویی در هزینه های بیش از ۱۵ تریلیون دلار برای مصرف کنندگان شده است و پایه ای برای شبکه هوشمند است. سپس بالیگا در زمینه دانشگاهی کار کرد. وی همچنین سه شرکت را تأسیس کرد که بر اساس فناوری های نیمه هادی، محصولاتی می ساختند.

جوایز بی جایانت بالیگا

  • بالیگا عضو آکادمی ملی مهندسی و آکادمی علوم اروپا و همچنین عضو IEEE است.
  • او دارای ۱۲۰ اختراع ثبت شده در ایالات متحده است.
  • در سال ۱۹۹۷ مجله Scientific American هنگام بزرگداشت پنجاهمین سالگرد اختراع ترانزیستور، وی را در زمره "هشت قهرمان انقلاب نیمه هادی ها" قرار داد.
  • در سال ۲۰۱۱ مدال ملی فناوری و نوآوری، بالاترین نشان مهندس در ایالات متحده توسط باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به وی اعطا شد.
  • در سال ۲۰۱۴  به دلیل اختراع، اجرا و تجاری سازی دستگاه های نیمه هادی قدرت با مزایای گسترده برای جامعه، نشان افتخاری IEEE به او اعطا شد.
  • در سال ۲۰۱۵  وی جایزه جهانی انرژی را برای اختراع، توسعه و تجاری سازی ترانزیستور دو قطبی با گِیت عایق شده (آی جی بی تی) دریافت کرد که یکی ازمهمترین نوآوری ها در کنترل و توزیع انرژی است.
  • در سال ۲۰۱۶ بالیگا به تالار مشاهیر مخترعین ملی راه یافت.
  • او مهمان اصلی پنجاه و سومین دعوت در موسسه هندی فناوری آی آی تی ام بود که در تاریخ ۲۲-۰۷-۲۰۱۶ برگزار شد. در این مراسم به وی دکترای علوم (Honoris Causa) اعطا شد.
فروشگاه قطعات الکترونیک مشهد
خواندن این مقاله
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *