در این مقاله اطلاعات ضروری در مورد ماژول IPM را ارائه می‌دهیم. ماژول‌های IPM باعث بهبود عملکرد و ساده‌سازی روند توسعه در کاربردهای سوئیچینگ با توان بالا شده‌اند. در یک ماژول IPM، IGBT ترکیبی از یک ترانزیستور غول‌پیکر (GTR) و ترانزیستور اثر میدان چون ماسفت (MOSFET) است. بنابراین IGBT موجود در یک ماژول IPM مزیت‌های GTR و MOSFET را به ارث می‌برد.
قبل از معرفی کامل ماژول IPM، یک قدم عقب‌تر می‌رویم تا خانواده‌ای بزرگتر، یعنی ماژول‌های قدرت، را به صورت خلاصه توضیح دهیم.

ماژول قدرت چیست؟

برای پاسخگویی به چالش طراحی زیرسیستم‌های قدرت، بسیاری از طراحان مدارهای الکترونیکی از ماژول‌های قدرت به جای طرح‌های POL گسسته سنتی استفاده می‌کنند. به ویژه، اندازه مطلوب، قابلیت اطمینان و قابلیت‌های طراحی بالا، محرکه‌های شاخص در استفاده از این تجهیزات هستند.
از ماژول‌های قدرت در تجهیزات تبدیل توان مانند درایوهای موتور صنعتی، درایوهای موتور امبد، منابع تغذیه بدون وقفه، منابع تغذیه AC-DC و در منابع تغذیه جوشکاری استفاده می‌شود. همچنین، در اینورتورهای مورد استفاده در موتورهای توربین‌های بادی، پنل‌های انرژی خورشیدی، نیروگاه‌های جزر و مدی و وسایل الکترونیکی خانگی کاربرد دارند.
یک قدم آنطرف‌تر از ماژول‌های قدرت، ماژول‌های قدرت هوشمند قرار دارند که به تمام مولفه‌ها و کاربردهای بالا، امکان کنترل و استدلال هم به سیستم اضافه می‌کنند.

ماژولIPMچیست ؟

جواب کوتاهی به این سوال این است که : Power Module (ماژول قدرت) به وجود یک مولفه سوئیچینگ برق (معمولا یک IGBT) در مدار اشاره دارد؛ هوشمند است چون شامل مدارهای کنترل و حفاظتی اضافی نیز می‌شود. هدف کلی در استفاده از ماژول IPM، بهینه‌سازی عملکرد و ساده‌کردن فرایند طراحی و پیاده‌سازی انواع مختلف سیستم‌ای الکتریکی است.
IPM مخفف عبارت Intelligent Power Module است. در بطن ماژول‌های IPM، سوئیچ‌های IGBT یا مافست قرار دارند. پایداری و قابلیت اطمینان به سیستم‌ها، مزایای پایه در استفاده از این ماژول‌ها هستند. IPM ماژولی است که برمبنای یک مدار اینورتور ۳فاز با یک آی سی کنترل که شامل یک مدار محرک و مدارهای حافظتی دیگر است، عمل می‌کند.
نسبت به ماژول‌های IGBT معمولی با مدارهای درایو خارجی، استفاده از ماژول IPM طراحی مدارهای جانبی را بسیار ساده‌تر می‌کند. به طور دقیق‌تر، یک ماژول IPM از اجزای زیر تشکیل شده است :
• یک ترانزیستور دوقطبی، با گیت عایق‌شده، سرعت بالا و بسیار کم مصرف چون IGBT به عنوان جزء سوئیچ
• سنسور جریان یکپارچه
• مدار محافظتی
• مدار درایو گیت
قابلیت‌ اطمینان بالا و سهولت در استفاده، منجر به رونق بازار ماژول‌های IPM شده‌اند. به ویژه، در مبدل‌های فرکانس موتورهای محرک و اینورتورهای مختلف استفاده از ماژول IPM کاربرد دارد. ماژول IPM یک دستگاه الکترنیکی قدرت ایده‌آل برای تبدیل فرکانس و تنظیم سرعت، کشش الکتریکی و استفاده در ماشین‌آلات متالورژی هستند.
ماژول‌های IPM در رده تجهیزات الکتریکی با ویژگی ولتاژ بسیار بالا طبقه‌بندی می‌شوند. برای مثال، برای یک ماژول IPM، رقم ۵۰ ولتی در ولتاژ بسیار پایین فرض می‌شود.

ترانزیستور چیست؟ آیا با انواع و کاربرد هایش آشنایی دارید؟
خواندن این مقاله
ماژول IPM، بهینه‌سازی عملکرد و ساده‌کردن فرایند طراحی

کاربردهای ماژول IPM

IPMها دستگاه‌های سوئیچ برق را با مدارهای درایو یکپارچه می‌کنند، همچنین استفاده از منطق، کنترل و تشخیص خطا را برای مدیریت اضافه ولتاژ، جریان بالا و گرمای بیش از حد، ممکن می‌سازند. علاوه بر این، این دستگاه‌ها می‌توانند انواع سیگنال‌های اخطار و کنترلی را به CPU ارسال کنند.

نمونه اتمگا 16ای -ای یو
فروش ویژه
فروش میکروکنترلر  Atmega16a-au  در سایت هادی بان الکترونیک
  • میکروکنترولر
خرید میکروکنترلر

سرعت بالا و مصرف کم انرژی، مدار با ترمینال‌های بهینه، قابلیت حفاظت سریع از مدار و استفاده آسان، ویژگی‌هایی هستند که قابلیت‌ها و کاربردهای ماژول IPM را به شدت افزایش داده‌اند. این قطعات الکترونیکی قابلیت اطمینان بالایی به مدار می‌دهند و زمان مورد نیاز برای سرهم کردن مدارها را کاهش می‌دهند.

ماژول IPM به ویژه برای استفاده در موتورهای خودتنظیم (servo) AC، تجهیزات تهویه مطبوع و آسانسور مناسب هستند. کاربردهای زیر مثال‌هایی ملموس‌تر از استفاده از ماژول IPM در مدار تجهیزات خانگی و صنعتی هستند:

  • تجهیزات برقی خانگی مانند یخچال، تلویزیون، تهویه مطبوع، جاروبرقی، (به ویژه در تجهیزاتی چون یخچال که نیاز به کنترل و فعالیت دستگاه در دمای بالاست، استفاده از ماژول IPM بسیار مفید است)
  • خودرو سازی: پمپ‌های روغن، دستگاه‌های شارژ برای خودروهای الکتریکی
  • صنایع : آسانسور، انواع پمپ‌ها، فن‌های بزرگ تهویه در سالن‌های کارخانجات
ماژول IPM

خواص اصلی ماژول IPM

در این بخش به ویژگی‌های ساختاری، طراحی و شیوه استفاده از ماژول IPM می‌پردازیم که این قطعات و کاربردهای آن‌ها را از سایر ماژول‌ها تفکیک می‌کنند :

  • مدارهای حفاظتی، که در قلب آن‌ها ماژول‌ IPM قرار می‌گیرد، باید امکان و کنترل شرایطی چون افزایش جریان غیرقابل تحمل در سیستم، دمای بیش از حد، اتصال‌های کوتاه و ولتاژ‌های کم و ناکافی را داشته باشند. علاوه بر این، اگر سیستمی نیاز به بررسی تاریخچه خطاها داشته باشد، آنگاه باید امکان ارتباط و انتقال پیغام به پردازنده سیستم نیز تعبیه شود (خاصیتی که ماژول‌های IPM دارند).
  • استانداردهای EMI که بخشی از استاندار نظارتی تحت عنوان سازگاری الکترومغناطیسی (EMC) هستند، گاها در مدارهای محافظتی الزامی‌اند. بنابراین باید این ویژگی و سازگاری IPM با آن سنجیده شود.
  • محدودیت‌هایی چون فضا و هزینه جریان مصرفی، طراح را مجبور می‌کند که اتلاف‌های قابل‌ پیشگیری را با سوئیچ‌ها کنترل کند، بنابراین استفاده از سوئیچ‌ها و بخصوص ماژول‌های IPM می‌توانند شیوه و فیزیک طراحی را دگرگون کنند.
  • در بعضی کاربردها، بخصوص در تجهیزات خانگی، پیروی از اصولی چون تصحیح ضریب قدرت ضروری است. از آنجا که ماژول IPM کابردهای زیادی در ساخت تجهیزات الکترونیکی دارد، درنظر داشتن این ویژگی برای استفاده از ماژول‌ها بسیار مهم است.
  • بخش کنترلی ماژول IPM به ویژه می‌تواند برای جلوگیری از هدایت هم‌زمان در IGTBهای سمت بالا و پایین موجود در مدار، استفاده شود. این کنترل به عبارت‌هایی چون جلوگیری از شلیک مکرر، جلوگیری از رسانش متقاطع یا قفل‌شدن هم‌زمان مشهور است.
  • درنهایت، باید توجه داشت که مدارهای ترمینال – درایو باید مقدار زیادی ولتاژ را به مدار اعمال کنند و هم‌زمان جریان بالایی را برای عمل سوئچینگ تامین کنند.
مدار چاپی، PCB یا برد الکترونیکی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
خواندن این مقاله

به طور کلی، ماژول IPM راهکاری برای ایجاد تسهیل در طراحی مدارهای فشرده، کارا و قابل‌ اطمینان برای عمل سوئیچینگ حالت جامد با قدرت بالا است. این قطعه الکترونیکی همه‌کاره، امروزه در بیشتر دستگاه‌های خانگی و صنعتی الکترونیکی به چشم می‌خورد. به ویژه، نظارت هوشمند و کنترل از راه دور، رویکردهایی هستند که نیازی دوچندان به ماژول IPM دارند.

5/5 - (2 امتیاز)

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *