دیود شاتکی چیست؟ انواع و کاربردهای آن

دیود شاتکی

دیود شاتکی از خانواده دیودهای نیمه هادی است که مشابه با دیودهای پیوندی دیگر، برای رده بالایی از فعالیت‌های الکتریکی چون شکل‌دهی موج، سوئیچینگ در مدار و عمل یکسوسازی در مدار به‌کار گرفته می‌شود. اصلی‌ترین مزیت دیود شاتکی نسبت به انواع دیگر این است که افت ولتاژ در حالت رو‌به‌جلو برای دیود شاتکی بسیار کمتر از دیودهای سیلیکونی با اتصال‌های P-N است.
بخصوص، به دلیل ولتاژ حالت روشن (Turn-on Voltage) پایین، زمان بازیابی بسیار کوتاه و هدر رفت کم انرژی در فرکانس‌های بالا، دیود شاتکی به یکی از محبوب‌ترین انواع دیود بدل شده است. این ویژگی‌ها قابلیتی را به دیود شاتکی می‌دهند که تا انتقال سریع از حالت رسانه به حالت مسدودکننده، تصحیح جریان را با سرعت و دقت بالاتری انجام دهد.

اصلی‌ترین کاربردهای دیود شاتکی

شبیه تمام دیودهای دیگر، وظیفه اصلی دیود شاتکی کنترل جهت جریان در یک مدار است. به‌طور دقیق‌تر، دیود شاتکی شبیه یک خیابان یک‌طرفه است که به جریان تنها اجازه عبور از آند به کاتد را می‌دهد. اما، برخلاف دیودهای دیگر، ولتاژ این عملکرد یک‌طرفه در دیود شاتکی بسیار پایین و بنابراین، سرعت سوئیچینگ آن بسیار بالاست. همین ویژگی دیود شاتکی را به انتخابی ایده‌آل در کاربردهای مختلف می‌کند که در ادامه به چند نمونه اصلی آن‌ها اشاره می‌کنیم.

میکسر فرکانس رادیویی و دیود آشکارساز

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای دیودهای شاتکی، استفاده از آن‌ها در دستگاه‌های ارتباط رادیویی است. همچنین، دیود شاتکی یک دستگاه با اتصال‌های فلز- نیمه‌ هادی است که قابلیت استفاده از آن‌ها در مدارهای آشکارساز قدرت و میکسرها را بالا می‌برند.

استفاده به عنوان یکسوکننده

بهترین انتخاب از میان دستگاه‌های نیمه‌ هادی برای انجام عمل یکسوسازی، دیودهای شاتکی هستند؛ زیرا این دیودها هم‌زمان، پایین در حالت رو‌به‌‍جلو چگالی جریان بالا و افت ولتاژ دارند (برخلاف انواع با اتصال‌های PN). این دو ویژگی، باعث ایجاد سطوح گرمایی پایین‌تر، هیت سینک‌های کوچک‌تر موردنیاز در طراحی، و افزایش کارایی کلی سیستم الکترونیکی می‌گردند.

کاربردهای متناظر با میزان توان و نوع مدار

وقتی جریان از دو منبع انرژی تأمین می‌شود، استفاده از دیود شاتکی به عنوان کنترل‌کننده، بهینه‌ترین انتخاب است. همچنین، در حضور دیود شاتکی، از امکان ورود جریان معکوس از یک منبع به منبع دیگر و اختلال در توان، جلوگیری می‌شود.

رزبری پای ؛ نحوه کارکرد، مدل ها، موارد استفاده، قابلیت ها و سیستم عامل های رایج
خواندن این مقاله

استفاده در سلول‌های خورشیدی

از آنجا که خورشید به صورت ۲۴ ساعته در دسترس نیست، سلول‌های خورشیدی را، برای ذخیره انرژی، به باتری‌های قابل‌شارژ وصل می‌کنند. استفاده از دیودهای شاتکی، از تخلیه باتری در شب جلوگیری و از سلول‌های با کارایی بالا در مقابل تخلیه انرژی حاصل از عملکرد مخرب سلول‌های با کارایی پایین محافظت می‌کند.

کاربردهای جهش دیودی

دیودهای شاتکی از جمله بهترین انتخاب‌ها در کاربردهای جهش دیودی سریع و تثبیت ولتاژ مدار در نقطه مشخصی هستند. در این کاربرد، اتصال پایه در حالت بایاس روبه‌جلو است. با استفاده از دیود شاتکی، زمان خاموش شدن به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابد و سرعت مدار ارتقاء می‌یابد.

نمونه اتمگا 16ای -ای یو
فروش ویژه
فروش میکروکنترلر  Atmega16a-au  در سایت هادی بان الکترونیک
  • میکروکنترولر
خرید میکروکنترلر

انواع مختلف دیود شاتکی

ولتاژ اصلی‌ترین معیار در تعیین انواع مختلف دیود شاتکی است. به‌طور کلی، دیودهای شاتکی در انواع با ولتاژ ۱۵ تا ۲۰۰ ولت و ۱ تا ۲۴۰ آمپر عرضه می‌شوند. جدیدترین انواع دیود شاتکی عبارت‌اند از:

• دیود شاتکی با ولتاژ پیشروی متوسط ۶۰ ولت، ۸۰ ولت، ۱۲۰ ولت
• جریان نشتی معکوس (IR)
• دیودهای توان بالا، از ۱۷۰ تا ۲۰۰ ولت

اسامی دیودها در بازار قطعات الکتریکی
• ۱N5817
• ۱N5818
• ۱N5819
• …
• B120-E3
• B120-M3
• B130-M3

ساختار دیود شاتکی

دیود شاتکی ویژگی‌های شاخص زیادی نسبت به انواع معمولی دارد و ساختار آن متفاوت از آن‌هاست. دیود‌های معمولی ساختاری مرکب از اتصال‌های PN دارند. این اتصال‌های PN لایه‌های تخلیه‌ای ایجاد می‌کنند که به عنوان مانعی بین مواد P و N کاربرد دارند. به دلیل وجود این موانع، برای حرکت الکترون‌ها و برقراری جریان به ولتاژ بالایی نیاز هست.

در مقابل، در دیود شاتکی از یک اتصال نیمه‌ هادی فلزی بهره گرفته می‌شود که رسانایی بیشتری دارد و نسبت به اتصال PN امکان حرکت الکترون‌ها با سرعت و تسهیل بالاتری حاصل می‌شود. درنتیجه، برای برقراری جریان به ولتاژ چندان بالایی نیاز نیست. همچنین، ولتاژ آستانه در دیود شاتکی در سطح نسبتا پایینی حفظ می‌شود. درواقع، افت ولتاژ رو‌به‌جلو در دیود شاتکی پایین باشد و سرعت سوئیچینگ بالا رود.

مزایا و معایب دیودهای شاتکی

• افت ولتاژ روبه‌جلو پایین در دیود شاتکی هم‌ارز با نیازی کمتر به ولتاژ نسبت به دیودهای معمولی است (در حدود ۰٫۳ تا ۰٫۴ ولت).
• زمان بازیابی کوتاه‌تر: مقدار بسیار کمی از شارژ ذخیره‌شده در دیود شاتکی، آن را برای انجام ایده آل عمل سوئیچینگ با سرعت بالا آماده می‌کند.
• سروصدای کمتر: نسبت به دیود‌ها با اتصال P-N، دیود شاتکی سروصدای بسیار کمتری را تولید می‌کند.
• کارایی و عملکرد بهتر: دیود شاتکی انرژی کمتری را مصرف می‌کند و به خوبی در کاربردهای ولتاژ پایین قابل استفاده است.
با این حال، معایبی نیز وجود دارند که باید در هنگام استفاده از این نوع از دیود مدنظر قرار داد. بخصوص، نسبت به انواع معمولی، دیود شاتکی با بایاس معکوس، جریان معکوس بالاتری را تجربه خواهد کرد. بنابراین، در اتصال معکوس، جریان بیشتری از مدار نشت می‌دهد.
علاوه بر این، دیودهای شاتکی حداکثر ولتاژ معکوس کمتری نسبت به انواع دیگر دارند (۵۰ ولت یا کمتر). وقتی به این آستانه حداکثری برسد، دیود شاتکی کارایی خود را از دست می‌دهد و درنتیجه، جریان معکوس بالایی را به مدار تزریق می‌کند.

خازن اسنابر چیست ؟
خواندن این مقاله

تفاوت‌های اصلی بین دیود شاتکی و دیودهای معمولی

  • به دلیل عدم وجود جریان از فلز به بخش نیمه‌ هادی نوع N، دیود شاتکی عملکردی تک قطبی دارد. در حالی که دیودها با اتصال PN دستگاه‌هایی دو قطبی هستند.
  • فلز موجود در دیود هیچ سوراخی ندارد و هیچ شارژی را ذخیر نمی‌کند. به همین دلیل، در حضور نویز نسبتا پایین نیز سوئیچ می‌شود.
  • پتانسیل مانعی کمتری نسبت به دیودهای معمولی دارد.
  • ولتاژ رو‌به‌جلو در دیود با اتصال PN6 تا ۰٫۷ ولت است؛ این مقدار برای دیود شاتکی در حدود ۰٫۳ ولت است.
  • بازه ۱۰ تا ۱۴۰۰ ولت محدوده ولتاژ معکوس برای دیود شاتکی است؛ این ولتاژ در انواع PN بین ۲۰ تا ۶۰ ولت است.
  • سرعت سوئیچینگ در دیود شاتکی به مراتب بالاتر از انواع معمولی است.
  • حاملان زیادی در دیود شاتکی برای غلبه بر مانع وجود دارند؛ بنابراین، جریان معکوس به صورت راحت‌تری ایجاد می‌شود.
  • برعکس دیود معمولی که در انواع LED فوتودیود، زینور و … یافت می‌شوند، دیود شاتکی دو زیرمجموعه یکسوکننده و غیریکسوکننده دارد.
2/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *