مبدل AC به DC یکی از مهم‌ترین اجزای مداری در الکترونیک قدرت است. دلیل این امر رده بالای کاربردهای مبدل‌های AC به DC در تجهیزات الکترونیکی است. به زبانی بسیار ساده، مدارهای الکتریکی که جریان متناوب (AC) را به جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌کنند، را مبدل AC به DC می‌گویند.
فرایندی که طی آن جریان AC به جریان DC تبدیل می‌شود را یکسوسازی می‌خوانند. ترانسفورماتورها نیز برای تنظیم جریان AC، کاهش ولتاژ آن، و تولید ولتاژها در محدودهای قابل استفاده برای لوازم الکتریکی استفاده می‌شوند.
بنابراین، ترکیبی از یکسوکننده‌ها، خازن و ترانسفورماتور است که به مبدل امکان تغییر ولتاژ و تقسیم بارهای مختلف به مدار و تجهیزات الکتریکی را ممکن می‌سازد. مبدل‌های نقشی حیاتی در تنظیم جریان و حفاظت از تجهیزات الکترونیکی دارند.

مبدل AC به DC چیست؟

مبدل‌ها ابزارهای واسطی هستند که وظیفه تبدیل جریان ورودی به نوع مطلوب خروجی را به عهده دارند. توجه داریم که ما دو نوع بیشتر جریان نداریم که همان جریان مستقیم و جریان متناوب هستند. در مدارها و متناظر با نوع دستگاه برقی، اکثرا نیاز به تبدیل یکی به دیگری وجود دارد.
بخصوص، نیروگاه‌های برق جریانی که تولید می‌کنند از نوع AC است که برای استفاده در تجهیزات برقی ضعیف ولتاژ بالایی دارد. بنابراین، در میانه راه جریان، از یک مبدل AC به DC استفاده می‌شود تا ولتاژ را کنترل و برای انواع دستگاه‌ها قابل استفاده کند.
علاوه بر این، هم‌زمان با سرعت اشاعه فناوری و دیجیتالی شدن قسمت‌های مختلف صنایع، نیاز جهان به باتری‌های قدرتمند با توان بالا در حفظ انرژی، افزایش یافته است. از طرفی، مبدل‌ها از حیاتی‌ترین پارامترها در ایجاد پایگاه‌های شارژ باتری و امکان شارژ سریع انواع باتری‌ها هستند.

روند تبدیل جریان AC به DC

مبدل AC به DC

وقتی بخواهیم جریان را در مسیرهای طولانی منتقل کنیم، باید ولتاژ آن را بالا ببریم تا جریان در مسیر افت نکند. برعکس، گاهی باید ولتاژ را کاهش دهیم تا قابل استفاده برای دستگاه‌هایی باشد که ورودی ضعیف‌تری دارند.
در هر دو مورد بالا، از مبدل‌ها برای ایجاد جریان با ویژگی‌های مطلوب استفاده می‌گردد. به طور دقیق‌تر، برای کاهش ولتاژ و قدرت جریان از مبدل DC به AC و برای کاهش ولتاژ جریان و یکسوسازی آن از مبدل AC به DC استفاده می‌شود.
در حین تبدیل جریان AC به DC، ولتاژ با استفاده از دیودهایی یکسو می‌شود که موج سینوسی AC را به پیک‌های مستقیم تبدیل می‌کند. پس از آن، باید بسامدهای موجی شکل را از جریان حذف کرد، چراکه ممکن است به قدرت جریان صدمه وارد کنند.
با حذف نویزهای موجود در جریان با ولتاژ پایین‌تر، جریان آماده استفاده در تجهیزات برقی با ورودی ولتاژ متفاوت از منبع تولید جریان است.

ماسفِت (MOSFET) و IGBT چه تفاوت هایی با هم دارند؟
خواندن این مقاله

فواید استفاده از مبدل‌های AC به DC

متناسب با کاربردهایی که دارد، استفاده از مبدل‌های AC به DC فواید زیر را برای مدارهای الکتریکی به ارمغان می‌آورد.

کارآمدی در استفاده از انرژی

با استفاده از مبدل AC به DC، نیاز به استفاده از اینورتورها و مبدل‌های متعدد در نقاط مختلف ماشین، خط تولید یا ساختمان برطرف می‌شود. علاوه‌براین، با کاهش ولتاژ امکان آسیب‌دیدگی تجهیزات الکترونیکی تا حدود زیادی کاهش می‌یابد.
همچنین، انواع خودروهای برقی وابستگی زیادی به مبدل‌های AC به DC دارند، چراکه آن‌ها امکان شارژ سریع خودرو را فراهم می‌کنند. همچنین، استفاده از این مبدل‌ها باعث کاهش میزان هدر رفت انرژی می‌شود تا هزینه‌ها به صرفه‌تر شوند.

فضای کمتری که این مبدل‌ها اشغال می‌کنند

در کاربردهای صنعتی، مبدل‌های AC به DC، مزیت‌های زیادی در طراحی ارائه می‌دهند زیرا اندازه و وزن بسیار کمی دارند. بنابراین، استفاده از آن‌ها در مدارهای مختلف باعث ایجاد تغییرات زیاد در طراحی محصول نمی‌شود.
بخصوص، در ابزارهای برقی خانگی، هرچقدر فشرده‌سازی بیشتری در وسیله انجام بگیرد، مزیت رقابتی بیشتری برای محصول ایجاد می‌شود. مبدل‌ها علاوه بر حفظ سلامت مدار، امکان ایجاد انواع مختلف ابزارها در سایزهای فشرده را ممکن می‌سازند.

صرفه‌جویی در هزینه

در شرایطی که ابزارهای الکترونیکی در حالت Standby هستند، هم‌چنان انرژی مصرف می‌کنند. در وسایلی که از مبدل‌های AC به DC استفاده می‌کنند، میزان مصرف انرژی در این حالت بسیار کم می‌شود و همین امر باعث کاهش هزینه متناظر با انرژی می‌شود.

انواع مبدل و AC به DC و کاربردها

متناسب با توپولوژی، و معماری، انواع مبدل AC به DC برای کاربردهای مختلف طراحی می‌شوند. بخصوص، متناسب با نوع توپولوژی، می‌توان دسته‌بندی را به مبدل‌های فلایبک و باک فلایبک خلاصه کرد. بخصوص، مبدل‌های فلایبک معمولا از نوع مبدل‌های باک-بوست هستند که طبق خاصیت کاهش و افزایش ولتاژ عمل می‌کنند.
مبدل‌های AC به DC بخصوص در کامپیوترها، تلویزیون‌ها، شارژ تلفن‌های همراه و دیگر تجهیزات الکترونیکی مشابه کاربرد دارند. علاوه بر این، در بخش‌های پزشکی، نظامی و تجهیزات ارتباط از راه دور، تجهیزات برقی آشپزخانه، ماشین‌آلات صنعتی و موتورهای DC کاربرد اساسی دارند.

راهنمای انتخاب بهترین مبدل ای سی به دی سی

فاکتورهایی که در انتخاب بهترین مبدل ای سی دی سی تأثیرگذارند به مشخصاتی چون توپولوژی، الگورتیم کنترلی، عملکرد، نوع منبع و جریان ورودی و ... بستگی دارند. بخصوص، شرایط حفاظتی مانند مقاومت به دماهای بالا، مدارهای کوتاه و تضمین کیفیت ولتاژ برای دستگاه‌های حساس، پارامترهای مهمی در انتخاب مبدل هستند.
به طور معمول، مبدل ای سی به دی سی باید از عملکرد سوئیچینگ خوبی برخوردار باشد تا کارایی انرژی بالایی را نتیجه دهد. چنین خاصیتی را می‌توان با فناوری‌های نوآورانه و فرایندهایی مانند کاربید سیلیکون حاصل کرد.
به ویژه، میزان مصرف انرژی دستگاه‌ها در زمان استندبای خیلی مهم است و جزء مهم‌ترین پارامترها در زمان انتخاب مبدل است.

رزبری پای ؛ نحوه کارکرد، مدل ها، موارد استفاده، قابلیت ها و سیستم عامل های رایج
خواندن این مقاله

گام‌هایی موثر در انتخاب مبدل ای سی به دی سی

  1. متناظر با دستگاهی که می‌خواهید مبدل را برای آن انتخاب کنید، مبدلی با رده ولتاژی قابل استفاده در دستگاه هدف تهیه کنید.
  2. متناسب با جریان، ۳ فاز یا تک فاز مثلا، نوع مبدل خود را انتخاب کنید.
  3. به میزان صرفه‌جویی، اندازه مبدل و کاربردهای آن دقت کنید.

نسل جدید مدل‌های AC به DC باعث کاهش مصرف انرژی و افزایش بهره‌وری در مدار می‌شوند. بخصوص، در بیشتر تجهیزات الکترونیکی باید از ولتاژهای پایین برای تغذیه مدار استفاده کرد، چنین ولتاژی را تنها یک مبدل جریان مستقیم به جریان متناوب تأمین می‌کند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *