مبدل DC به AC یکی از کاربردی‌ترین اجزای مدارهای الکترونیکی است، زیرا کارکرد بسیاری از وسایل الکترونیکی به این مبدل‌ها بستگی دارد. به‌طور کلی، مدارهای الکتریکی که جریان مستقیم (DC) را به جریان متناوب (AC) تبدیل می‌کنند، تحت عنوان مبدل DC به AC (یا اینورتورها DC به AC) شناخته می‌شوند.
از سیستم‌های PV و سیستم‌های ذخیره باتری گرفته تا درایو‌های تغییر سرعت، مبدل‌های DC به AC وظیفه کنترل ولتاژ و جریان در ابزارهای الکتریکی فراوانی را به عهده دارند. در کاربردهای الکترونیک قدرت، وظیفه این مبدل‌ها دریافت جریان و تبدیل آن به جریان مستقیم با فرکانس‌های مشخص است.

مفهوم جریان مستقیم (AC) و جریان غیرمستقیم (DC)

در نوع متناوب، جریان با تغییر جهت حرکتی رو به جلو و عقب در مدار دارد. جریان با چنین تغییر متناوب جهت را AC می‌خوانند. فرکانس این نوع از جریان غیرصفر است و توسط مبدل‌های AC، دینام و ... تولید می‌شود.

dc to ac

در جریان مستقیم یا DC، اندازه و قطبیت جریان در مدار، هرگز تغییر نخواهد کرد. به عبارتی، اگر جریان درون مدار فقط یک جهت را در پیش گیرد، از نوع جریان مستقیم خواهد بود. فرکانس این نوع از جریان صفر است و توسط سلول‌ها، باتری‌ها و مبدل‌های DC تولید می‌شود.

مدار dc

مقایسه جریان مستقیم و جریان متناوب

  جریان متناوب (AC) جریان مستقیم (DC)
میزان انرژی قابل انتقال این نوع از جریان را می‌توان در فواصل طولانی ارسال و حجم بیشتری از برق را انتقال داد به دلیل خاصیت ولتاژ DC، نمی‌توان از آن برای انتقال به فواصل طولانی استفاده کرد
دلیل چرخش یا حرک ثابت جریان وجود آهنربای چرخشی در مسیر جریان مغناطیس ثابت در امتداد سیم انتقال جریان
فرکانس فرکانس جریان متناوب از ۵۰ HZ تا ۶۰HZ است فرکانس جریان مستقیم صفر است
جهت جریان در زمان عبور از مدار، جهت خود را عوض می‌کند در تمام طول مسیر، جهت یکسان است
جریان اندازه جریان در طول زمان متغیر خواهد بود اندازه جریان در طول زمان ثابت است
جریان الکترون‌ها الکترون‌ها به صورت مکرر مسیر حرکت خود را تغییر می‌دهند (رو به عقب و جلو) الکترون‌ها در یک هارمونی یک جهته به حرکت ادامه می‌دهند
منشأ تولید ژنراتورهای AC باتری‌ها و سلول‌ها
نوع جریان سینوسی، ذوزنقه‌ای، مربعی و مثلثی خالص و پالس‌وار
آموزش راه‌اندازی صفحه نمایش LCD TFT 1.8 با آردوینو
خواندن این مقاله

دلایل اصلی در استفاده از مبدل‌ DC به AC

یکی از اصلی‌ترین دلایل در استفاده از مبدل DC به AC، نیاز به انتقال نیروی برق در فواصل طولانی است. توجه داریم که باتری‌ها فقط یک نوع جریان (DC) با ولتاژ مشخصی را تولید می‌کنند. اما جریان DC نمی‌تواند فواصل طولانی را طی کند و در طول مسیر انرژی از دست خواهد داد.
اما جریان AC که توسط نیروگاه‌ها تولید می‌شود، امکان انتقال به مسافت‌های طولانی را دارد، بدون اینکه در میانه‌راه از قدرت آن کاسته شود. وظیفه مبدل DC به AC تبدیل جریان مستقیم به نوع مقاوم متناوب برای انتقال‌های طولانی است.
موضوع دیگر، میزان ولتاژ است. برای مثال، باتری خودرو شما برق مستقیم با ولتاژ ۱۲ ولت را تولید می‌کند که برای روشن کردن لامپ‌ها کافی نیست. با این حال، در مدار حرکت جریان DC به سمت لامپ‌ها، یک مبدل DC به AC قرار دارد که جریان را دریافت و آن را به ۱۲۰ ولت تبدیل می‌کند تا امکان روشن‌ کردن چراغ‌های خودرو فراهم آید.

نحوه عملکرد مبدل DC به AC

در ادامه، عملکرد تغییر جریان مبدل DC به AC را توضیح می‌دهیم. در شکل زیر اجزای اصلی یک مبدل DC به AC را مشاهده می‌کنید:

عملکرد تغییر جریان مبدل DC به AC

Input Filter: وظیفه فیلتر ورودی حذف اختلال امواج یا فرکانس‌هایی است که از منبع DC نشأت گرفته‌اند.
Invertor: این بخش اصلی‌ترین قسمت از مدار است. در واقع، اینجاست که جریان DC به شکل موج چندسطحی PWM تبدیل می‌شود.
Outpur Filter: با حذف مولفه‌ها با فرکانس بالا از موج PWM، فیلتر خارجی یک خروجی سینوسی را تولید می‌کند.
با استفاده از این مبدل DC به AC، شما قادر به دریافت جریان‌ الکتریسیته‌ای هستید که به صورت پیش فرض در تجهیزات خانگی مانند یخچال استفاده می‌شود.

محدودیت‌های مبدل‌های DC به AC

در مواردی، استفاده از این مبدل‌ها باعث کاهش کارایی مدار می‌شود، چراکه زمان مشخصی باید صرف تبدیل جریان گردد. همچنین، از آنجاکه مبدل‌های DC به AC نقش ترانزیستور و مجریان عمل سوئچینگ را بازی می‌کنند، اختلال در سیگنال O/P می‌تواند حاصل تداخل آن‌ها در جریان باشد. در این موارد، استفاده از دیودهای بایاس راه‌حل مناسبی در کاهش تأثیرات منفی است.

اصلی‌ترین مزایای استفاده از مبدل DC به AC

اصلی‌ترین مزیت‌های تبدیل جریان مستقیم به متناوب شامل موارد زیر هستند:
تطبیق‌پذیری: مبدل‌های DC به AC امکان بهره‌برداری از منابع برق DC مانند باتری‌ها و پنل‌های خورشیدی برای تأمین انرژی مورد نیاز در دستگاه‌ها و تجهیزات AC را فراهم می‌کنند.
قابل حمل بودن: منابع تولید جریان مستقیم همیشه قابل حمل‌تر و کوچک‌تر هستند. اما برای همه دستگاه‌ها قابل استفاده نیستند. ترکیب آن‌ها با یک مبدل جریان مستقیم به جریان متناوب، می‌توانید از جریان تولیدی آن‌ها در هرجایی که بخواهید بهره بگیرید.
بهره‌وری بالا: در کاربردهای خاص، مبدل‌ها و منابع جریان مستقیم، بسیار کاراتر از ژنراتورهای سنتی هستند.
ایمنی: برق DC کمتر از برق AC باعث برق‌گرفتگی یا آتش‌سوزی با منشأ الکتریکی می‌شود، بنابراین استفاده از یک مبدل DC به AC می‌تواند کارایی و ایمنی را به صورت هم‌زمان به ارمغان آورد.
مقرون به صرفه بودن: مبدل‌های DC به AC از ژنراتورهای معمول ارزان‌ترند
کاهش اختلال‌های هارمونیک: در مدارها با اختلالات هارمونیک بالا، مبدل‌ها می‌توانند نقش یک تثبیت کننده را بازی کنند.

نحوه تست آی جی بی تی | تست IGBT
خواندن این مقاله

کاربردهای اصلی مبدل DC به AC

برای تغذیه دستگاه‌ها و لوازم برقی متناوب: بسیاری از دستگاه‌ها و لوازم الکترونیکی مانند چراغ‌ها، فن‌ها، تلویزیون و یخچال، با برق AC کار می‌کنند. برای تغذیه این دستگاه‌ها از منبع تغذیه DC، شما به یک مبدل DC به AC نیاز خواهید داشت.
برای حمل جریان: منابع برق DC، مانند باتری‌ها، قابل حمل‌تر از منابع برق AC هستند. اینورتورهای DC به AC امکان استفاده از این منابع سبک جریان برق را فراهم می‌کنند.
استفاده در سیستم برق خارج از شبکه توزیع: در سیستم‌های مجزا مانند مزارع پنل‌های خورشیدی، برق تولیدی به صورت DC قابل عرضه است و برای استفاده در مصارف خانگی به مبدل تبدیل جریان نیاز خواهد بود.
برای بهبود کیفیت برق: در فاصله‌های طولانی مانند روستاها و مناطق صعب‌العبور می‌توان از مبدل‌ها برای تنظیم توان و ولتاژ جریان استفاده کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *