آموزش نحوه فارسی نویسی (با فونت فارسی) در ال سی دی گرافیکی

فارسی نویسی بر روی ال سی دی

در مقاله امروز قصد داریم آموزش دهیم که چگونه می‌توان بر روی ال سی دی یا همان نمایشگرهای گرافیکی فارسی نویسی با فونت فارسی را انجام داد. همان‌طور که می‌دانید در پروژه‌های حوزه الکترونیک و حوزه‌های وابسته به آن، از ال سی دی های گرافیکی (به مخفف GLCD) استفاده‌های فراوانی می‌شود.

این کاربردها می‌تواند شامل ساختن رابط کاربری گرافیکی، نمایش اطلاعات دریافتی از حسگرها یا دیگر دستگاه‌های متصل به مدار یا ایجاد دستوراتی باشد برای کنترل، مدیریت و تغییر فرآیند پروژه باشد.

مسئله‌ای در این پروژه‌ها وجود دارد، عدم پشتیبانی شرکت‌های سازنده ال سی دی گرافیکی و نرم‌افزارهای مرتبط از زبان فارسی به‌صورت پیش‌فرض است. چون این قطعات و برنامه‌ها ساخت کشورهای خارجی هستند، متأسفانه از فونت‌های فارسی پشتیبانی مناسبی ندارد و چون زبان فارسی از راست به چپ نوشته می‌شود، بیشتر کاربران هنگام نمایش این حروف با مشکل چپ چین بودن زبان فارسی روی نمایشگرها مواجه می‌شوند.

البته نرم‌افزارهای جانبی متنوعی برای تولید حروف و فونت های فارسی وجود دارد که در ادامه به بررسی مختصری از کارکرد و خصوصیات هرکدام خواهیم داشت. با این نرم‌افزارها می‌توانید حروف فارسی را تولید کرده و به‌صورت کد به پروژه‌های خود اضافه کنید، یا کدهای از قبل تولید شده حروف فارسی را مورد ویرایش و تغییرات قرار دهید. در ادامه با ما همراه باشید.

پیش‌نیاز پروژه

در مقاله‌های قبل‌تر مجله خبری، آموزشی هادی بان به توضیح کامل نحوه راه‌اندازی ال سی دی های گرافیکی و کاراکتری به‌وسیله انواع مختلفی از میکرو کنترلرها پرداختیم و به‌صورت تصویری و متنی آموزش‌های لازم برای نصب اتصالات و اجرای برنامه واسط را بیان کردیم که در قسمت زیر می‌توانید لینک‌های آن را مشاهده و استفاده کنید.

لینک های آموزشی راه اندازی ال سی دی های گرافیکی با انواع مختلف میکروکنترلرها اضافه شود

این نکته را مدنظر داشته باشید که باید تمامی مراحل نصب و راه‌اندازی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را به‌درستی انجام داده باشید تا بتوانید در نهایت به نمایش حروف و فونت های فارسی برسید. پس اگر در این قسمت‌ها مشکی دارید پیشنهاد می‌کنیم از لینک‌های بالا استفاده کرده و قبل از خواندن این مقاله، مشکلات پروژه خود را حل‌وفصل کنید.

معرفی نرم‌افزار بسکام (BASCOM)

نرم‌افزار بسکام، کامپایلری برای سیستم عامل ویندوز است که به زبان BASIC و با انواع چیپست های خانواده AVR سازگار است. این نرم‌افزار را می‌توان روی سیستم عامل‌های قدیمی‌تر شرکت مایکروسافت یعنی XP و VISTA و همچنین روی نسخه‌های جدیدتری مانند ۷، ۸٫۱ و ۱۰ نیز نصب و استفاده کرد.

راه‌ اندازی نمایشگر اولد با آردوینو
خواندن این مقاله
نرم‌افزار بسکام

از خصوصیات نرم‌افزار BASCOM می‌توان موارد زیر را نام برد:

• استفاده از زبان برنامه‌نویسی متداول BASIC
• کامپایل کردن سریع به کدهای باینری
• آزمایش کردن نتایج با شبیه‌ساز یکپارچه (با سخت‌افزارهای اضافه تری که می‌توان آن‌ها را از درون شبیه‌ساز انتخاب و استفاده کرد)
• امکان برنامه‌ریزی چیپ ها با PROGRAMMER یکپارچه درون برنامه

در نرم‌افزار بسکام قابلیت جالبی وجود دارد که می‌توان از آن علاوه بر مواردی که در بالا گفته شد، برای ساختن کدهای حروف فارسی استفاده کرد. این قابلیت از سربرگ TOOLS و گزینه GRAPHIC CONVERTER قابل‌دسترس است.

 

کاربرد اصلی این بخش برای تبدیل فایل‌های تصویری به کد و امکان استفاده آن‌ها برای نمایش روی ال سی دی های گرافیکی است، اما در این قسمت می‌توانید با آپلود تصاویر حروف فارسی به‌صورت مجزا، آن‌ها را به کدهای همان حروف تبدیل کنید.

در ضمن اگر عکس‌های باکیفیت و پر جزئیاتی را از هر نوع فونت حروف فارسی داشته باشید، می‌توانید با تغییر سایز آن به‌اندازه دلخواهتان، آن حروف را با رسم خط زیبای فارسی در ال سی دی های گرافیکی مشاهده کنید.

در قسمت دیگری از نرم‌افزار بسکام که FONT EDITOR نام دارد، می‌توانید تمام حروف فارسی را به حالت شماتیک ایجاد کرده و از کدهای تولیدشده برای خود کتابخانه از زبان فارسی بسازید که برای پروژه‌های بعدی‌تان نیز مورداستفاده قرار بگیرد.

اگر انجام این مراحل برایتان سخت و زمان‌بر است، می‌توانید با جستجو در اینترنت، کتابخانه‌های از قبل آماده‌ای که توسط دیگر مهندسان ایرانی با روش‌هایی مشابه طراحی و تولید شده است را در پروژه‌های خود استفاده کنید که قطعاً فرآیند آسان‌تر و سریع‌تری برای شما خواهد بود.

نرم‌افزار بسکام قلم

از دیگر روش‌های فارسی نویسی با فونت فارسی در ال سی دی های گرافیکی، دانلود کتابخانه‌هایی است که کدهای زبان فارسی را در خود دارند و ذخیره کردن آن‌ها در پوشه فونت‌های برنامه است.

با این روش می‌توانید با تغییر کیبورد پیش‌فرض از انگلیسی به فارسی، درون کدهای نرم‌افزار هرکجا که لازم است به فارسی تایپ کنید تا با خوانده شدن حروف از کتابخانه، متن‌های فارسی شما به‌صورت مستقیم روی صفحه نمایشگر قابل‌مشاهده باشد.

نرم‌افزار کد ویژن (CODE VISION)

در بخش قبل در مورد نرم‌افزار بسکام و خانواده چیپست های AVR توضیح دادیم؛ اما اگر از میکروکنترلرهای ARM برای پروژه خود استفاده می‌کنید، احتمالاً نرم‌افزار انتخابی شما کد ویژن خواهد بود که در ادامه به توضیح و روش ساختن و استفاده از حروف فارسی در آن را توضیح خواهیم داد.

کد ویژن (CODE VISION) کامپایلری است که معمولاً برای برنامه‌نویسی میکروکنترلرهایی که از پردازنده ARM استفاده می‌کنند، کاربرد دارد و با زبان برنامه‌نویسی C کار می‌کند. البته این برنامه از طیف گسترده‌ای از میکروکنترلرها و ریزپردازنده‌های ARM، AVR و ATMEGA نیز پشتیبانی می‌کند و با جامعه کاربران فعالی که دارد، می‌توانید از کتابخانه‌های آماده بسیار زیادی که در فضای آنلاین برای این نرم‌افزار وجود دارد، در پروژه‌های خود استفاده ببرید.

علت سوختن تریستور
خواندن این مقاله

در کنار کد ویژن، یک نرم‌افزار جانبی همراه آن وجود دارد که LCD VISION نام دارد. ال سی دی ویژن برای تولید فونت‌های جدید و ویرایش فونت‌های موجود و حتی برای ایجاد فونت از روی تصویر کاربرد دارد.

خروجی کدهای این برنامه به زبان برنامه‌نویسی C و باینری است که به‌صورت مستقیم می‌توان از آن‌ها در برنامه CODE VISION WIZARD بدون ایجاد مشکل عدم هماهنگی و سازگاری استفاده کرد.

ال سی دی ویژن

دیگر نرم‌افزارهای مشابه برای ساختن حروف و فونت‌های فارسی

نرم‌افزار GLCD FONT CREATOR

یکی دیگر از نرم‌افزارهایی پرکاربرد برای ساختن و نمایش فونت‌های فارسی بر روی نمایشگرهای گرافیکی، نرم‌افزار GLCD FONT CREATOR است که برای شما امکان ساختن فونت‌های دلخواهتان را فراهم می‌کند.

همچنین می‌توانید فونت‌های از قبل ساخته‌شده خود یا دیگر افراد را در این برنامه آپلود و به ویرایش آن‌ها بپردازید.

ایجاد فونت glcd

علاوه بر موارد فوق می‌توان نمادها و نشانه‌های موردنظر خود برای پروژه را در این برنامه طراحی و تولید کنید.

از دیگر قابلیت‌های این برنامه می‌توان به رابط کاربری آسان و خوش‌ساخت، امکان خروجی گرفتن به ۳ زبان برنامه‌نویسی بیسیک، پاسکال و C، سازگاری و یکپارچگی کامل با کامپایلرهای IDE مانند پروتون (PROTON) و سواردفیش (SWORDFISH) و پشتیبانی از MIKRO PASCAL، MIKRO C و MIKRO BASIC را نام برد.

نرم‌افزار LCD FONT GENERATOR

از دیگر نرم‌افزارهای مشابه برای ساختن و ویرایش فونت‌های فارسی به‌منظور نمایش روی ال سی دی های گرافیکی می‌توان به LCD FONT GENERATOR هم اشاره کرد که همانند دیگر نرم‌افزارهای معرفی‌شده، قابلیت‌های کاربردی دیگری نیز به کاربران ارائه می‌دهد.

generator

جمع‌بندی

در مقاله امروز انواع راه‌های فارسی نویسی (با فونت فارسی) بر روی ال سی دی های گرافیکی را باهم مرور کردیم و متوجه شدیم که به‌وسیله نرم‌افزارهای مختلف و از روش‌های مختلف می‌توان این کار را انجام داد.

در ضمن برای تهیه قطعات الکترونیکی پروژه خود می‌توانید از فروشگاه هادی بان الکترونیک نیز دیدن کنید و هرگونه وسیله‌ای که برای پروژه خود لازم دارید را به‌صورت آنلاین سفارش دهید و درب منزلتان تحویل بگیرید.

در قسمت زیر لینک‌هایی که شاید برای اجرای پروژه‌ای مشابه این مقاله برای شما کاربرد داشته باشد را قرار داده‌ایم تا راحت‌تر بتوانید خرید خود را انجام دهید.

(خرید ال سی دی های گرافیکی)

(خرید چیپست های میکروکنترلر)

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *