راه‌اندازی ال سی دی TFT با STM32

ال سی دی TFT با STM32

با سلام به همه همراهان عزیز مجله هادی بان الکترونیک. در این نوشته قصد داریم نحوه راه‌اندازی ال سی دی TFT به‌وسیله STM32 را به شما آموزش دهیم. طبق عادت در ابتدا سخت‌افزار موردنیاز این پروژه را معرفی کرده و سپس به سراغ اتصالات و مراحل نرم‌افزاری خواهیم رفت. پس تا انتها با ما همراه باشید.

• ماژول ال سی دی TFT: این ماژول نمایشگر از رابط SPI برای ارتباط با میکرو کنترلرها بهره می برد و خود نمایشگر هم کنترلری درونی دارد که قابلیت‌های پایه‌ای مانند کشیدن خطوط، دایره و دیگر اشکال هندسی و نمایش اعداد را دارد.

ماژول ال سی دی TFT

• مدار STM32: این مدار از خانواده میکروکنترلر یکپارچه ۳۲ بیتی است که توسط شرکت STMICROELECTRINICS طراحی و تولید شده است.

چیپ های پردازنده این مدارها معمولاً از مدل ۳۲ بیتی ARM است و شامل CORTEX-M33F، CORTEX-M7F، CORTEX-M4F، CORTEX-M3، CORTEX-M0 و CORTEX-M0+ می‌شوند.

مدار STM32

• مدار STM32: این مدار از خانواده میکروکنترلر یکپارچه ۳۲ بیتی است که توسط شرکت STMICROELECTRINICS طراحی و تولید شده است.

چیپ های پردازنده این مدارها معمولاً از مدل ۳۲ بیتی ARM است و شامل CORTEX-M33F، CORTEX-M7F، CORTEX-M4F، CORTEX-M3، CORTEX-M0 و CORTEX-M0+ می‌شوند.

برد بورد

•      منبع تغذیه: برای تأمین برق موردنیاز مدار میکروکنترلر و نمایشگر استفاده می‌شود.

منبع تغذیه

 ماژول برنامه‌ریز FDTI: قطعه میانی که با رابط سری بین نمایشگر و مدار میکروکنترلر و کامپیوتر برنامه‌ریز استفاده می‌شود و معمولاً یک سمت آن پورت USB است.

ماژول برنامه‌ریز FDTI

• سیم‌های اتصال: برای ارتباط بین قطعات مختلف در پروژه کاربرد دارد.

سیم‌های اتصال

اتصالات بین قطعات

از طریق جدول زیر می‌توانید به‌راحتی ارتباط بین ماژول نمایشگر و مدار STM32 را انجام دهید:

از طریق جدول زیر می‌توانید به‌راحتی ارتباط بین ماژول نمایشگر و مدار STM32
ماژول نمایشگر

در نظر داشته باشید که مدار میکروکنترلر ما با برق ۳٫۳V کار می‌کند ولی اکثر پایه‌های آن توانایی محتمل شدن برق ۵V را نیز دارد.

به همین دلیل بهتر است خروجی منبع تغذیه شما برای این پروژه روی ۳٫۳V قرار گیرد.

برنامه‌نویسی مدار STM32

برای اینکه بتوانیم روی نمایشگر TFT خود تصاویر و اطلاعات را نشان دهیم، اول لازم است رابط نرم‌افزاری بین ال سی دی و میکروکنترلر رل تنظیم کنیم.

ما از برنامه ARDUINO IDE استفاده می‌کنیم ولی برای هماهنگ‌سازی STM32 با ARDUINO IDE باید پکیج جداگانه‌ای را از لینک زیر دانلود و نصب کنیم:

دانلود 

پس از نصب و اجرای برنامه ARDUINO IDE، از درون برنامه سربرگ PREFRENCES را باز کرده و لینک بالا را در قسمت خالی کپی کنید و گزینه OK را بفشارید.

آموزش راه اندازی LCD کاراکتری با AVR در نرم افزار codevision
خواندن این مقاله

اکنون به قسمت TOOLS و بخش BOARD رفته و BOARD MANAGER را باز کنید.

به دنبال نام STM32F1 بگردید و بعد از پیدا کردن پکیج مشاهده‌شده را نصب کنید.

سپس از قسمت منو TOOLS مدار GENERIC STM32F103C را انتخاب و برای روش آپلود نیز SERIAL را انتخاب کرده و در آخر پورت USB متصل به مدار STM32 را وصل می‌کنیم.

اجرای برنامه ARDUINO IDE

اجرای پروژه

اکنون آماده آپلود اطلاعات و دستورات و کدها از سمت میکروکنترلر به ال سی دی TFT هستیم.

خوشبختانه در سطح وب کتابخانه‌ها و پروژه‌های از قبل آماده بسیاری برای مدارهای STM32 و برنامه ARDUINO IDE وجود دارد که با استفاده از هرکدام آن‌ها می‌توانید این قسمت را پیش ببرید.

برای دیدن پروژه‌های از پیش آماده و دانلود کتابخانه‌ها می‌توانید به لینک زیر سری بزنید:

دانلود

بعد از اجرای پروژه اگر خواستید دستورات را از روی نمایشگر TFT پاک کنید، با فشردن دکمه ریست این کار به‌راحتی انجام‌شده و مجدد می‌توانید پروژه دیگری را روی STM32 و ال سی دی TFT اجرا کنید.

به یاد داشته باشید هنگامی‌که کار ما تمام شد باید جامپر را به حالت ۰ برگردانیم.

اکنون می‌توانید ماژول FDTI را جدا کرده و برق را از طریق پورت USB به مدار متصل کنیم.

بعد از انجام مراحل گفته‌شده مدار دستورات و کدهای آپلود شده شما را پردازش خواهد کرد و تصویر روی نمایشگر TFT نمایش داده خواهد شد.

اگر بعد از اتصال برق دستور اجرا نشد، یک‌بار دیگر اتصالات ازجمله سیم‌های رابط، پایه‌های مدار STM32 و نمایشگر TFT و سوراخ‌های برد بورد یا حتی خروجی برق منبع تغذیه خود را مجدد برسی کنید تا فاقد هرگونه قطعی یا مشکل باشند.

همچنین مطمئن شوید که جامپر را به حالت اصلی خودش بازگردانده‌اید.

نتیجه‌گیری

در نوشته امروز به شما توضیح دادیم که چگونه می‌توانید یک ال سی دی TFT را به‌وسیله مدار STM32 راه‌اندازی، کد نویسی و استفاده کنید.

در نظر داشته باشید که مدار STM32 دارای پردازنده قدرتمند ARM 32 بیتی است که کلاک آن به ۷۲ MHZ می‌رسد و رم آن ۲۰ KB و حافظه فلش ۶۴ KB دارد.

با این مقدار رم و حافظه و توان پردازشی بالا می‌توان به‌راحتی پروژه‌های بزرگ و سنگین را با آن اجرا کرد و حتی سرعت و نرخ بروز رسانی تصویر (REFRESH RATE) بهتری در نمایشگر نسبت به مدارهای هم‌رده خود مثل ARDUINO UNO یا ARDUINO NANO ارائه دهد. شاید تنها کمبود این مدار، نداشتن ماژول وای فای و بلوتوث باشد که بسته به پروژه شما می تواند نقطه ضعف یا حتی نقطه قوت در طراحی باشد.

آموزش راه‌اندازی LCD گرافیکی در stm32
خواندن این مقاله

پس قدرت STM32 را دست‌کم نگیرید و پروژه‌های خود را به‌راحتی و بدون لگ زدن روی آن اجرا کنید.

در آخر هم تشکر می‌کنیم که با ما تا پایان این مقاله آموزشی همراه بودید و پیشنهاد می‌کنیم از طریق لینک زیر به فروشگاه هادی بان الکترونیک سری بزنید و انواع نمایشگرهای TFT را بررسی و آن مدل که برای پروژه شما مناسب‌تر است را انتخاب کنید. با آرزوی سلامتی و موفقیت برای همه شما.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *