مبدل چیست؟ انواع و کاربردهای مختلف مبدل

انواع مبدل

مبدل یک دستگاه الکتریکی است که هدف در طراحی آن تبدیل یک نوع از انرژی به نوع دیگری از آن است. به‌طور کلی، مبدل‌ها ورودی و خروجی‌های مختلفی دارند و انواع انرژی‌های مکانیکی، الکتریکی، نور، شیمیایی، گرمایی، آکوستیک و الکترومغناطیس را دریافت و به نوع هدف تبدیل می‌کنند.
برای مثال، میکروفون را در نظر بگیرید که ابزاری معمول و آشنا برای همه ماست؛ تقریبا تمام وسایل الکترونیکی ارتباطی مانند تلفن، تبلت، لپ‌تاپ و ...، از میکروفون استفاده می‌کنند. میکروفون یک مبدل است که صدا را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند تا آن را ارتقاء دهد و در رنج مشخص عرضه کند.
انواع مبدل‌های معمول شامل ترمومتر، آنتن، سنسور فشار و اسپیکر هستند. مبدل‌ها همچین، عضوی شاخص و کاربردی در پروژه‌ها و دستگاه‌های الکتریکی و الکترونیکی صنعتی هستند. مثال‌هایی از این مبدل‌ها شامل مبدل‌های جریان به ولتاژ، مبدل‌های تغییر نوع جریان و مبدل‌های کنترل جریان و ولتاژ هستند.

شرایطی که انواع مبدل‌ها را تفکیک می‌کنند

مبدل

شرایط فنی خاصی وجود دارند که با توجه به آن‌ها مبدل‌ها در انواع با کارایی‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. در ادامه به این شاخصه‌ها اشاره می‌کنیم:

محدوده دینامیکی

محدوده دینامیکی مبدل، ویژگی مبدل را نسبت به سیگنال با دامنه‌های بالا و پایین مشخص می‌کند. در واقع، محدوده دینامیکی، یک دامنه حداقلی و حداکثری است که مبدل در آن فعالیت موثری دارد. مبدل‌ها با دامنه دینامیکی بالا، کارایی، دقت و حساسیت بالاتری دارند.

تکرارپذیری

تکرارپذیری به معنی توانایی مبدل برای تولید خروجی برابر نسبت به ورودی‌های مشابه است. اگر مبدلی چنین ویژگی نداشته باشد یا سطح ضعیفی از آن را به نمایش بگذارد، ورودی‌های یکسان به خروجی‌های متفاوت می‌انجامند و نمی‌توان به عملکرد درست مبدل اطمینان کرد.

نویز

هر خروجی محصول ترانسدیوسر، مقداری نویز را در خود دارد. در مبدل‌های الکتریکی، نویز حاصل ممکن است به دلایل مختلفی چون فعالیت در دمای بالا و مدارهای داغ‌شده دستگاه الکترونیکی باشد. به‌ویژه، سیگنال‌های کوچک آسیب‌پذیرتر هستند و نویز بیشتری را به همراه دارند.

هیسترزیس (Hysteresis)

در این شاخصه، خروجی مبدل نه‌ تنها به نوع و میزان ورودی بستگی دارد، بلکه به ورودی قبلی آن نیز وابسته است. به عنوان مثال، در مدارهایی که در آن‌ها، داده‌های تاریخی برای عملکرد و شبیه‌سازی یک فعالیت مهم است، مبدل باید بتواند رکوردهای قبلی را در خروجی کنونی وارد کند.

نیمه هادی چیست؟ چه انواع و کاربردی دارد؟
خواندن این مقاله

انواع مبدل و کاربردهای آن‌ها

انواع مختلفی از مبدل‌ها مانند مبدل فشار، مبدل پیروالکتریک، مبدل اولتراسونیک، مبدل دما و غیره، وجود دارند. در ادامه به کاربردهای شاخص این انواع خواهیم پرداخت.
بخصوص، عملکرد برخی از مبدل‌ها مانند مبدل‌های فعال و غیرفعال بر اساس نیاز به منبع تغذیه دسته‌بندی می‌شوند. مبدل‌های فعال، در فرایند عملکردی خود، به هیچ منبع تغذیه‌ای نیاز ندارند. این مبدل‌ها بر اساس اصل تبدیل انرژی کار می‌کنند (انرژی از بین نمی‌رود، فقط از حالتی به حالت دیگر تغییر می‌کند). بهترین نمونه برای ایراد مثال، ترموکوپل‌ها هستند.
مبدل غیرفعال اما، برای فعالیت در مدار به یک منبع تغذیه خارجی نیاز دارد. آن‌ها یک مدار تقویت‌کننده را با خازن و مقاومت تشکیل می‌دهند که در ادامه یک سیگنال یا ولتاژ معادل و هدف را تولید می‌کند. نمونه‌ای از این نوع مبدل‌ها فتوسل است.

مبدل اولتراسونیک

اصلی‌ترین عملکرد مبدل اولتراسونیک تبدیل سیگنال الکتریکی به امواج‌ اولتراسوند است. این مبدل را غالبا مبدل‌ خازنی یا پیزوالکتریک نیز می‌خوانند. از آن‌ها می‌توان برای تشخیص فاصله منبع صدا استفاده کرد. بخصوص، در محیط‌های با دما و فشار بالا، اولتراسونیک‌ها ابزارهایی کاربردی در تشخیص فاصله از منبع صدا هستند.

مبدل گرما یا حرارت

مبدل دما یک دستگاه الکتریکی است که برای تبدیل دمای یک دستگاه به کیفیت‌‌های دیگری مانند انرژی الکتریکی، فشار یا انرژی مکانیکی استفاده می‌شود. همچنین، از یک کنترل‌کننده برای تعیین میزان دمای مبدل و تجهیزات متصل به آن به کار گرفته می‌شود.
از مبدل‌های هوا برای اندازه‌گیری دمای محیط و به‌طور کلی، کنترل دمای سیستم‌های تهویه مطبوع، گرمایش، فن و چیلرها استفاده می‌شود. برای مثال یک تنظیم کننده اتوماتیک سرعت فن مبتنی بر آردوینو کاربردی پر بسامد از مبدل‌های حرارتی در دستگاه‌های الکترونیکی است.

مبدل پیزوالکتریک

مبدل پیزوالکتریک نوعی حسگر خاص است که وظیفه اصلی آن تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی است. به همین ترتیب، انرژی الکتریکی را می‌توان با استفاده از این دستگاه به انرژی مکانیکی تبدیل کرد.

اصلی‌ترین کاربردهای مبدل پیزوالکتریک شامل موارد زیر است:

  • تشخیص تأثیر درامر چوب‌بر بر روی پدهای درام الکترونیکی
  • استفاده از این مبدل‌ها در قالب سنسور MAP در سیستم‌های تزریق سوخت که بار موتور را در قالب فشار موجود در آن ناحیه اندازه‌‌گیری می‌کنند
  • استفاده از آن به عنوان تشخیص‌دهنده و اندازه‌گیری میزان ضربه حاصل از عملکرد موتورها

مبدل فشار

مبدل فشار نوع خاصی از سنسور است که فشار وارد شده به سیگنال‌های الکتریکی را تغییر می‌دهد. به این مبدل‌ها نشانگر فشار، مانومتر، پیزومتر، فرستنده و سنسور فشار نیز گفته می‌شود. مبدل فشار برای اندازه‌گیری فشار یک کمیت خاص مانند گاز یا مایع، با تغییر فشار به انرژی الکتریکی، استفاده می‌شود.
انواع مختلف این مبدل‌ها شامل ترانسدیوسر ولتاژ تقویت‌شده، مبدل فشار پایه کرنش، مبدل فشار میلی‌ولت، مبدل فشار ۴-۲۰ میلی‌آمپر هستند. از این انواع برای اندازه‌گیری فشار، ارتفاع سطح و عمق، جریان و تست نشتی استفاده می‌گردد.

تاچ ال سی دی TFT (تی اف تی) چیست ؟
خواندن این مقاله

طبقه‌بندی انواع ترانسدیوسرها

روش‎های مختلفی برای طبقه‌بندی مبدل‌ها وجود دارند که متناظر با، اما نه محدود به، عملکرد مبدل هستند. برای مثال، مبدل‌های ورودی و خروجی برای تبدیل انرژی‌های غیرالکتریکی و انرژی‌ الکتریکی و برعکس است.

به‎طور کلی، موارد زیر که شاخصه‌های عملکردی مبدل‌ها هستند، برای طبقه‌بندی‌های مختلف از آن‌ها به کار گرفته می‌شوند:

  • تأثیر فیزیکی
  • کمیت فیزیکی
  • منبع انرژی
  • اصل انتقال
  • مبدل اولیه و ثانویه
  • مبدل آنالوگ و دیجیتال
  • مبدل بودن یا مبدل معکوس بودن

مبدل‌ تقریبا در تمام تجهیزات الکتریکی و مکانیکی کاربرد دارند. وظیفه آن‌ها شبیه سنسوری است که علاوه بر تشخیص وضعیت خاصی، بر روی فرایند آن نیز تأثیر می‌گذارند.

علاوه بر این، تعیین مقادیر فیزیکی مانند دما و فشار همیشه دشوار است، مبدل این انرژی‌ها را به سیگنال‌های الکتریکی تبدل می‌کند. درنهایت، اندازه‌گیری سطح و نوع جریان الکتریکی بسیار ساده‌تر است. همچنین، مبدل‌ها اجزای اصلی اولین مرحله از کنترل نیرو و جهت‌دهی به جریان‌های ورودی و تولید خروجی‌های مطلوب هستند.

نکته آخر اینکه، تفاوت ظریفی بین سنسورها و مبدل‌ها وجود دارد. در سنسورها پارامتر هدف با تعامل فیزیکی سنسور با آن یا نتیجه عملکرد آن اندازه‌گیری می‌شود. به ویژه، هیچ تبدیل و تبادل الکتریکی در این فرایند وجود ندارد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *