دیود شاتکی یا یکسوکننده مانع شاتکی، برای انجام عمل یکسوسازی در مدار با راندمان بالا با کاربردهایی مانند مدار منبع تغذیه حالت سوئیچ (SMPS)، تنظیم کننده سوئیچینگ و غیره، طراحی شده است. شکل، طراحی و نمودار مدار در دیود شاتکی بسیار شبیه به دیودهای معمولی است؛ به همین دلیل، بسیاری از تعمیرکاران وسایل الکتریکی فکر می‌کنند که تست دیود شاتکی را می‌توان با شیوه‌ای مشابه‌ در تست دیود معمولی انجام دهند.

تست دیود شاتکی

در این مقاله قصد داریم روش‌های صحیح در تست دیود شاتکی را معرفی کنیم. قبل از هرچیز، باید ابتدا از شاتکی بودن دیود خود مطمئن شوید. برای این کار، کافی است اطلاعات متناظر با قطعه را جستجو کنید تا از نوع دیود و انتخاب بهترین روش تست برای آن اطمینان حاصل گردد.
در حالی که دیودهای معمولی با استفاده از یک نیمه‌هادی با اتصال‌های P-N ساخته‌ می‌شوند، دیود شاتکی از ترکیب اتصال فلز و نیمه‌هادی تولید می‌گردد. در دیود شاتکی، حرکت بار بسیار سریع‌تر از حرکت موجود در دیودهای معمولی اتفاق می‌افتد.
مقدار ولتاژ موردنیاز برای سوئیچ کردن یک دیود به حالت ON را افت ولتاژ می‌خوانند. در دیودهای معمولی، این ولتاژ بین ۰٫۶ تا ۰٫۷ ولت است؛ در دیود شاتکی عمل ON کردن دیود با ۰٫۲ تا ۰٫۳ ولت صورت می‌گیرد. همین امر باعث ایجاد سرعت بیشتر در فرایند سوئیچینگ و یکسوسازی مدار توسط دیود شاتکی می‌شود.

تست دیود شاتکی

پس از اطمینان از نوع دیود، باید بهترین شیوه برای ارزیابی آن را اتخاذ کنید. با استفاده از یک مولتی‌متر آنالوگ، محدوده ۱۰k اهم را انتخاب کنید، اتصال قرمز را به کاتد و اتصال سیاه را به آند دیود شاتکی متصل کنید. در این حالت، باید حرکت نشانگر به مقیاس کامل را مشاهده کنید.
حال، پروب را معکوس کنید، مطمئنا مقداری نشت را دریافت خواهید کرد. به عبارتی، نشانگر کمی به سمت بالا حرکت می‌کند. اگر چنین وضعیتی در تست دیود شاتکی اتفاق بیافتد، نشان از عملکرد مطلوب دیود دارد. در مقابل، اگر چنین اتفاقی برای دیود معمولی می‌افتاد، باید نتیجه می‌گرفتید که دیود خراب است و باید جایگزین شود.
چنانکه مشاهده می‌کنید، تست دیود شاتکی یک عمل ظریف است. به یاد داشته باشید، اگر به اشتباه یک دیود معمولی را جایگزین دیود شاتکی در مدار دستگاه الکتریکی کنید، با احتمال زیاد به ایجاد اختلال و ناپایداری در دستگاه می‌انجامد (بخصوص از اگر مدار حساس باشد). بهترین انتخاب، تهیه یک قطعه مشابه نوع قبلی، یا یک نوع مشابه با ولتاژ بالاتر است. بخصوص، انواع دیود شاتکی ۱N5818، ۱N5819، ۱N5820، SB53 بسیار رایج‌اند.

نحوه تست آی جی بی تی | تست IGBT
خواندن این مقاله

تست‌ دیود شاتکی به زبان مولتی‌متر

در این بخش روش گام‌ به گام و کمی دقیق‌تر از قبلی را ارائه می‌دهیم که در واقع همان رویکرد قبلی و استفاده از مولتی‌متر، اما از نگاه و روشی نسبتا متفاوت است.
۱- آند دیود شاتکی را به انتهای تست مثبت قرمز و کاتد دیود را به انتهای تست مشترک مشکی وصل کنید.
۲- یک صدای بیپ یا بازز (Buzz) را در این حالت خواهید شنید.
۳- اگر دیود شاتکی به درستی کار نکند، هیچ صدایی تولید نخواهد شد.
۴- حال اتصال‌های مولتی‌متر را جابه‌جا کنید. اگر دستگاه هیچ صدایی تولید نکرد، آنگاه تست دیود شاتکی نشان از سلامت آن دارد.
• افت ولتاژ قابل‌ پیش‌بینی برای دیود شاتکی بین ۰٫۱۵ ولت تا ۰٫۴۵ ولت است.
• اگر دیود شاتکی به مدار متصل باشد، برای تست دیود شاتکی ابتدا آن را خاموش کنید تا از اختلال در مولتی‌متر و اشتباه در نتایج جلوگیری شود.

سوالات متداول درباره دیود شاتکی

دیود شاتکی چگونه عمل می‌کند؟

شبیه به دیودهای معمولی، وظیفه دیود شاتکی اعمال محدودیت در عبور جریان الکتریکی در مدار و یک‌طرفه کردن آن است. در دیود شاتکی، به دلیل اتلاف کمتر ولتاژ، سرعت سوئیچینگ به مراتب بالاتر از دیودهای معمولی است.

اصلی‌ترین تفاوت دیود معمولی با دیود شاتکی چیست؟

به‌طور کلی، ساختار دیود شاتکی از انواع معمولی متفاوت است. به جای لایه‌های نیمه‌هادی محض، در دیود شاتکی از یک بخش فلزی و نیمه‌هادی برای عمل یکسوسازی و سوئیچینگ استفاده می‌شود. این ساختار فلز- نیمه‌هادی را، به صورت شکل زیر، با M-S Junction نشان می‌دهند.

نماد دیود های معمولی و شاتکی

چه‌ چیزی باعث خرابی یا عملکرد نادرست دیود شاتکی می‌شود؟

تخلیه الکترواستاتیک شایع‌ترین علت خرابی دیود شاتکی در تنظیمات پر استرس (ESD) است. حتی یک تجمع ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ ولت همراه با یک تخلیه ناگهانی از آن، کافی است تا این قطعه الکتریکی را برای همیشه از کار بندازد. بخصوص بایاس معکوس از مهم‌ترین دلایل عملکرد نادرست و خرابی دیود شاتکی است. درنهایت، نشت جریان در این شرایط، پر بسامدترین اتفاقی است که برای دیود می‌افتد.

آیا می‌توان از چند دیود شاتکی به صورت موازی در مدار استفاده کرد؟

به‌طور ویژه، استفاده از چند دیود شاتکی برای ایجاد محدوده افت ولتاژ پایین‌تر بسیار کارا و ترتیب موازی آن‌ها بلامانع است. همچنین، شما می‌توانید دیودها را به صورت تکی به منبع تغذیه‌های جداگانه وصل کنید تا مدار موثرتری ایجاد گردد.

چرا دیود شاتکی را تک‌ قطبی می‌خوانند؟

راه اندازی ال سی دی گرافیکی با آردوینو
خواندن این مقاله

از آنجاکه در دیودهای شاتکی از یک مولفه فلزی و یک بخش نیمه‌هادی استفاده می‌شود، آن‌ها لایه تخلیه ندارند بنابراین در کلاس تجهیزات الکتریکی تک قطبی طبقه‌بندی می‌شوند. توجه کنید که دیودهای اتصال PN دوقطبی هستند.

آیا دیود شاتکی در بایاس معکوس نیز عمل می‌کند؟

بله، در چنین حالاتی امکان نشت جریان بیشتر از حالت معمول است.

چرا دیودهای شاتکی سریع و کاراتر هستند؟

این دیودها زمان بازیابی معکوس سریع‌تری دارند، افت ولتاژ در آن‌ها پایین‌تر است و سرعت سوئیچینگ به مراتب کمتر از انواع دیگر است. به ویژه، چون ولتاژ روبه‌جلو پایین است، و مقدار افت در حالت یکسوسازی کم است، کارایی بهتر و سرعت بالاتر در فعالیت دیود را می‌توان نتیجه گرفت.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *